maanantai 28. maaliskuuta 2016

keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

GC tossut



Käsintekijänä olen viime aikoina ollut vähän ruosteessa, sillä vasen käsi edelleen temppuilee rasitusvammallaan. Sen sijaan, että kertoisin mitä sain aikaan viime viikonloppuna käsityöretriitissä tai mitä sain aikaan juuri nyt tänään, kerron mitä tein jo noin kuukausi sitten...

Punoin itselleni Green Craft kierrätyshuovasta tossut. 



Tossuparin teossa ei siis tarvittu ompelukonetta, puikkoja saati virkkuukoukkua, mutta piikki tarvittiin - reikien tekemiseen. Tossut ovat yhdestä kappaleesta.


Tossuista tuli mukavan rennot ja helposti jalkaan sujahtavat. Niissä on hyvä fiilistellä kohti kohta alkavaa mökki- ja karavaanarikautta. 

Mökkilaituri 30.4.2015.


lauantai 12. maaliskuuta 2016

villakirjottu villahame


Kenkäveron käsityöläismarkkinoiden rompetorilta hankitun syvänsinisen kankaan kannatti odottaa muutama vuosi syvällä minun kaapissani, ennen kuin siitä tuli vaate. Tämän kirjontakokeilun jälkeen hyökkäsin sen kimppuun, leikkasin hameen kappaleet, ja annoin langan ja neulan kulkea.

Pistoja pistellessä siinä samalla pulpahtivat mieleen pistojen nimet: tikkipisto - varsipisto - suorapisto - solmupisto - linnunsilmäpisto - ketjupisto.

Kangas on luultavasti kansallispuvun liivikangasta. Pala riitti juuri  ja juuri hameeseen. Maalarinteipin pala hintalappuna kertoi, että olin maksanut siitä kerrassaan 3 euroa.



Suunnittelun lähtökohtana oli hame, jollaisen olin nähnyt muutama vuosi sitten erään eläköityneen kansalaisopiston tekstiilityön opettajan retrospektiivisessa näyttelyssä. Takaraivoon oli jäänyt mielikuva helmasta, johon on kirjoen ripoteltu pyörylöitä satunnaisesti sinne tänne helman alaosaan. Kokonaisuus on etukappaleen puolella, mutta reunimmaiset yltävät hieman sivusaumojen yli. 

Lankana käytin Roosa Nauha sukkalankaa ja sen neljää eri sävyä.

Tämä oli minulle ihan tarpeeksi kunnianhimoista pistelyä, vaikka ihan peruspistoilla maalailin, koska en ollut tehnyt sitä vuosiin. Kirjonnalla on valitettavasti imago mummokäsityönä, liinavaatteiden ja pöytäliinojen koristelutapana, mutta oikeasti se on tosi kivaa ja hauskaa, ja avaa monia mahdollisuuksia. Työvälineenä vain neula ja kirjontakehys. 


keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

toiskätisen istuinalusta





Käsillä ei tehdä käsitöitä, jos käsissä on vaivaa. Eikä oikein silloinkaan, jos vaiva on vain toisessa kädessä. Sen minä olen tiennyt jo melkein kuukauden ajan. 

En muista, että koskaan aiemmin tässä käsityöelämässäni olisin saanut rasitusvamman neulomisesta. Onneksi se on vasen, eikä oikea käsi. Vasenta joudun nyt käyttämään säästöliekillä. 

Tähän aiheeseen sopii vallan hyvin istuinalusta, jonka kokosin parittomista lastenlapasista Iisalmen käsityökeskuksen Wanhat vanuttuneet -kurssilla. Innoitus ja idea tuli pik-kkusiskoni aiemmista projekteista. Kipu ja kolotus häipyivät kurssilla, kun ideat lähtivät lentoon ja veivät mennessään myös minut, vaikka tarkoitus oli jäädä vain vähäksi aikaa kuuntelu- ja kuvaajaoppilaaksi. 


torstai 3. maaliskuuta 2016

kuudesta metristä GC huopanauhaa


Mitä saa aikaiseksi kuudesta metristä valmista huopanauhaa? 




 KASSIN!

Kassin pohjaan leikkasin huopalevypalan, joka on soikean muotoinen. Tikiksi valitsin vahvistetun siksakin. Nauhan alkupää tietysti viistotaan. 

Ompelulankana käytin kiiltävää, valoa voimakkaasti heijastavaa ja liukuväristä konekirjontalankaa.

Kassista tulee väkisin hieman toiseen suuntaan kallellaan oleva, mutta kun sen täyttää tavaralla, ei kallistusta enää huomaa.