lauantai 12. maaliskuuta 2016

villakirjottu villahame


Kenkäveron käsityöläismarkkinoiden rompetorilta hankitun syvänsinisen kankaan kannatti odottaa muutama vuosi syvällä minun kaapissani, ennen kuin siitä tuli vaate. Tämän kirjontakokeilun jälkeen hyökkäsin sen kimppuun, leikkasin hameen kappaleet, ja annoin langan ja neulan kulkea.

Pistoja pistellessä siinä samalla pulpahtivat mieleen pistojen nimet: tikkipisto - varsipisto - suorapisto - solmupisto - linnunsilmäpisto - ketjupisto.

Kangas on luultavasti kansallispuvun liivikangasta. Pala riitti juuri  ja juuri hameeseen. Maalarinteipin pala hintalappuna kertoi, että olin maksanut siitä kerrassaan 3 euroa.Suunnittelun lähtökohtana oli hame, jollaisen olin nähnyt muutama vuosi sitten erään eläköityneen kansalaisopiston tekstiilityön opettajan retrospektiivisessa näyttelyssä. Takaraivoon oli jäänyt mielikuva helmasta, johon on kirjoen ripoteltu pyörylöitä satunnaisesti sinne tänne helman alaosaan. Kokonaisuus on etukappaleen puolella, mutta reunimmaiset yltävät hieman sivusaumojen yli. 

Lankana käytin Roosa Nauha sukkalankaa ja sen neljää eri sävyä.

Tämä oli minulle ihan tarpeeksi kunnianhimoista pistelyä, vaikka ihan peruspistoilla maalailin, koska en ollut tehnyt sitä vuosiin. Kirjonnalla on valitettavasti imago mummokäsityönä, liinavaatteiden ja pöytäliinojen koristelutapana, mutta oikeasti se on tosi kivaa ja hauskaa, ja avaa monia mahdollisuuksia. Työvälineenä vain neula ja kirjontakehys. 


8 kommenttia:

Melissa kirjoitti...

Kaunis hame :)

nätti rätti itse kirjoitti...

Kiitos. Olen jo pari kertaa sitä käyttänyt.

kosotäti kirjoitti...

Ompa tosiaan kaunis hame ja upeasti kirjailtu

Marle kirjoitti...

Kaunis! Hame on upean värinen ja kirjonnat kauniit, myös väreiltään. Minulle kaikkein tutuin pisto oli harakanvarvas. Kaikki pistot oli niitä.

Kankuritar kirjoitti...

Aivan ihanan hameen olet tehnyt, mielestäni oikea käsityön mestarinäyte. Kaikkea ihanaa saa näköjään aikaiseksi kun on rohkeutta ja luovuutta tehdä hieman erilaista.

nätti rätti itse kirjoitti...

Harakanvarvaspistoa en tainnut käyttää, vaikka ehkä ne, joita jouduin purakaamaa, olivat vähän sinne päin... ;-)

Kirjonta kankaankuviointitekniikkana esim. vaatteissa on vähän nykyisin unohduksissa. Olisiko jo vihdoin aika nostaa sitä vähän enemmän framille?

Unknown kirjoitti...

Ihana hamonen ja hauskaa, että mielessäni on siintänyt jotain hyvin samantyyppistä, vain vähän eri väreissä ja virkatuilla pyörylöillä. Kiva nähdä, että siitä tulee noin hieno ��

Krista kirjoitti...

Todella upea hame! Olen ihan samaa mieltä, kirjonta on ainakin Suomessa ihan liian aliarvostettua nykyään ja maineeltaan tosiaan tuota "mummoilukamaa". Vaikka eipä sitä kovin moni nykymummo taida osata edes enää tehdä, toisin kuin omien mummojeni aikaan ;)