keskiviikko 14. marraskuuta 2012

marttaloimi

Vai luitko otsikon ensin, että marttaloinen? :)

He hee, loisella onkin Wikipedian mukaan kaksi merkitystä. Se on eliö, joka elää isäntäeläimessa aiheuttaen tälle vahinkoa. No joo, ei sillä tässä ole mitään merkitystä. 

Mutta yllätys yllätys, loinen voi tarkoittaa myös maatalousyhteiskunnassa alimman yhteiskuntaluokan ihmisparkaa, joka on asunnoton ja elää työnantajansa tiloissa. Suomessa tätä nimitystä asunnottomista ihmisistä muka käytettiin 1800-luvulla eniten Savossa. Marttaloinen ei siis olisi ollutkaan ihan virheellisessä yhteydessä tässä. 

Ja selitys on tämä: tämä marttaloimi on näissä kangaspuissa vuokralla. Vieraissa tiloissa. Melkein kuin asunnoton. Työnantajan tiloissa elävä. Siis loinen. Marttaloinen kutoo marttaloimea, hah.


Ja sitten asiaan.

Täällä meillä päin käsityökeskukset tarjoavat yhdistys-, työpaikkaporukoille ym ryhmille kangaspuut vuokralle kolmeksi kuukaudeksi 60 euron hintaan ja rakentaa puihin kimppaloimen kutomista vaille valmiiksi. 

Me marttaloiset otimme tarjouksen vastaan ja tilasimme 30 m mustaa 50 senttistä poppanalointa. Ensin kutoi Aino. Sitten olin vuorossa minä. Kukin vuorollamme suihkimme tyynykangasta, saunan laudeliinaa, kassikangasta, kaitaliinaa.... Tästä minun kankaastani ompelen keittiöön neljä kattausliinaa.  Ainakin tässä vaiheessa suunnitelma on vielä niin. 


Jotenkin tämä kyllä näyttää mattokankaalta, mutta usko pois, ei se vaan matto ole. 

Alla näkyy keittiön räsymatto. Uusien kattausliinojen olisi tarkoitus mätsätä niihin.


Ja suunnittelen kanttaavani ne samalla tavalla leveällä reunuksella kuten tällä hetkellä pöydällä olevat.
2 kommenttia:

Kardemumma kirjoitti...

Mukava idea tuo marttaloimi. Antaiskohan meidänkin työnantaja moisen mahdollisuuden?

nätti rätti itse kirjoitti...

Kangaspuiden paukuttelu tyky-toimintana olisi oikein hyvä asia. Voittaisi ainakin ne tavanomaiset luontokävelyt ja makkaranpaistoiltapäivät, vaikka onhan liikuntakin aina hyvä juttu. :)