tiistai 25. syyskuuta 2012

balajöösi hameessa


Koska en tulehduksen takia voi rasittaa oikeaa enkä väärääkään kättäni käsitöillä, on illat täytettävä vaihtoehtoisella tekemisellä. Viikonlopun mökkiterapia tuli tarpeeseen, mutta muutakin vaihtoehtoista tekemistä on ollut. Minna Lindgrenin kirja Sivistyksen Turha Painolasti on ollut sopivan viihdyttävää luettavaa, sillä se on hulvattoman hauska kirja, vaikka kirjan nimi ei sitä kerrokaan. (Eikä kyllä nämä seuraavat poimimani esimerkitkään, pöh.)

Luen sitä jo toista kertaa, koska muistan, että siinä poimittiin Väinö Hämeen-Anttilan Uuden Tietosanakirjan (1920-luvulta) sanalistasta hauskaan käsittelyyn myös sellaisia pukeutumiseen ja käsitöihin liittyviä sanoja, joita en ollut aikaisemmin tiennyt suomenkielessä olevankaan, kuten…

bahytti (eräänlainen leuan alta kiinnitettävä väljäsuinen hilkka) tai
balajöösi (hameenhelmuksen liehureunus).

Minulla taitaa roikkua kaapissani joku hamonen, jossa on balajöösi, oletan.
Ompelin tuon hameen epämuodikkaista valkoisista ukkohousuista, jotka kuuluivat parikymmentä vuotta sitten sille miehelle, joka asuu vieläkin kanssani. :) 

Värjäysliemessä hame sai punaisen epätasaisen värin, johon tykästyin heti. Aivan kuten aikanaan housunomistajamieheenkin. :)

Ei kommentteja: