torstai 30. elokuuta 2012

kantotaiteen lumoissa


Hyppään ajatuksissani takaisin kolmen viikon takaiselle Viron matkalle ja maaseudulle... 

Yhtenä iltana ajoimme Emumäelle Salla nimiseen kylään ja kävimme ihastelemassa ympäristötaideteoksia, jotka oli ripoteltu pitkin luontopolkua. Polun päässä ylhäällä mäellä nökötti näköalatorni. Mutta näköalatornin juurella oli paljon mielenkiintoisempaa...

Tornin juurella oli kalevalaishenkinen suuri kantomaja, joka sai meidät täysin lumoutumaan. Eikä suinkaan ne tornista näkyvät metsämaisemat.

Kantomaja Virossa Sallan kylässä

Kantomajaan ja näköalatorniin johtavan lyhyen polun varrelle oli ripoteltu myös erilaisia puunkannoista ja -juurakoista syntyneitä hahmoja ja järjestöjen tunnuksia. Esimerkiksi iso kukko oli edustamassa maatalousseuraa tai jotain.Viroa ymmärtävä voi lukea sen teoksen kyltistä.


Pääsimme myös kurkistamaan näiden kantoteosten tekijän, kylätaiteilija Hando Kuntron pihapiiriin ja työmaalle. Hän on käsittääkseni ammatiltaan kunnan puistotyöntekijä, mutta vapaa-ajallaan nostelee peräkärryynsä puunkantoja läheiseltä turvesuolta ja jalostaa ne taiteeksi. 

Emumäen ympäristötaidepolku on hankkeistettu, ja polun varrelle Kuntro on päässyt toteuttamaan hankevaroin jo monen paikallisjärjestön ideoimia kookkaita hahmoja ja tunnuksia. Työn kokoaminen alkaa yksinkertaisen luonnoksen pohjalta, jonka järjestön edustajat tuovat hänelle. Siinä he ovat ilmaisseet millaisen hahmon tai muun tunnuksen he haluat ilmentämään järjestön toimintaa. Siellä oli jo mm. pyöräilyseuran, puutarhaseuran ja kuoron teokset. 

Taiteilijan pihapiirissä siirtoa odottivat iso kukka, kala sekä ihmistä suurempi sauvakävelijä. Työn alla näytti olevan parhaillaan kookas tanssipari.

Googlettamalla löysin taiteilijan haastattelun, jossa osa ylläkuvatuista teoksistakin näyttää vilahtavan. 

****

Tervetuloa uudet lukijat, Tarja, Pami, Anne ja Santra. Kiva, kiva!

2 kommenttia:

Tarja kirjoitti...

Tämä on sitä tosi taidetta, joka kumpuaa suoraa sydämestä. Aivan ihana tuo maja näin kuvistakin katsellen, saati sitten paikan päällä!

nätti rätti itse kirjoitti...

Ja tuo maja muutes oli suuuuri! Sinne mahtuu varmaan ainakin parikymmentä ihmistä. Valitettavasti sen koko ei kuvista välity.
Ja arvata saattaa, että myös tuo majan vieressä istuva hahmo on hirrrveen, hirrrveen kookas!