sunnuntai 15. joulukuuta 2013

15. joulukuuta

Viipyilin eilen kuvien kautta uudelleen Viron Ulkomuseon Joulukylässä ja muistelin tuon mieliinpainuvan tapahtuman tunnelmia tasan vuosi sitten. Se kuului matkaohjelmaan, jonka järjestin silloisen työni puitteissa sonkajärveläisille kylätoimijoille.  Joulukylä näyttää olevan parhaillaan avoinna taas. 

Vuosi sitten 15.12. Virossa pakkanen paukkui. Ulkomuseoalueella reippailimme hirveässä viimassa hämärästä riihituvasta ja talosta toiseen. Alue on laaja ja rakennuksia kymmeniä.
Pääsimme seuraamaan virolaisten esivanhempien joulunviettotapoja ja kokemaan entisajan joulukotien tunnelmaa ja Viron menneisyyttä.  Myös kaupantekoa ja koulunkäyntiä.
Tuvat ja talot olivat tapahtuman ajaksi saaneet asukkaat, jotka näyttelivät aikakautensa joulua. Tietenkin pukeutuneena myös aikakauden vaatteisiin. 
Viivähdimme myös vanhanaikaisessa kouluopetuksessa, jossa arvonsa tunteneet kaksi opettajatarta opettivat oppilailleen (yleisölle) kaunokirjoitusta. Mustepulloon kasteltavia mustekyniä, ruskeaa kaunokirjoituspaperia ja ankaraa opetusta.
Tunnelmalliset tuvat ja pirtit vetivät puoleensa. Tulisijojen äärellä pääsimme lämmittelemään. 
Tämä hauska laudan kappaleista nikkaroitu kuusi seisoi kalastajan hämärässä pirtissä. Hyvää 3. Adventtisunnuntaita! 
Jos vaikka ompelisi tänään.


2 kommenttia:

hienotar kirjoitti...

Ihana tunnelma ja toi Singerin mainoskuva, olen myyty! Tuollaisen kuvan haluaisin Omaan ompeluhuoneeseeni!

nätti rätti itse kirjoitti...

Onnistuisikohan jos tallentaisi tuon kuvan, käsittelisi ja tulostuttaisi julisteeksi… Hmmm… ehkä. Arvaa, jos noita olisi ollut siellä julisteena myynnissä, olisin ostanut kyllä minäkin.