tiistai 4. marraskuuta 2014

mummoraitaa

Meidän edesmennyt Elsa mummo teetti aikanaan naapurin emännällä muutaman pitkän, riemuraitaisen räsymaton. Olen aina ihaillut niiden satunnaisen hauskoja raitoja. Aitoja, oikeita räsymattoja ajalta, jolloin oli itsestään selvää leikata vanhat vaatteet matonkuteiksi. Tuolloin tuskin sanoja kierrätys ja ekologisuus oli olemassakaan. 

Nuo matot ovat edelleen hyvässä kunnossa. Meidän mökillämme Pukkisaaressa olleet käytössä jo vuosikymmenten ajan. En muista miten ne lopulta ajautuivat sinne. Ehkä perinnönjaon yhteydessä.

Joka kesä ne jynssätään juuriharjalla ja mäntysaippualla puhtaaksi.Minulla on työn alla nyt uusi matto sitten tämän syysnurmikko-maton. Olen pitänyt yllä olevaa otosta mummoraidoista ohjenuoranani. Lajittelin omat räsykudelaatikot ja valitsin kaikkein maukkaimmat värit.


Toki haluaisin laittaa tähän jo innoissani kuvan millainen matosta tulee, mutta sori, ehkä ensi kerralla. Kuvaan sen vasta sitten, kun olen purkanut viimeiset matot pois tukilta ja kuvaan ulkona. En millään malttaisi odottaa. Loimi on lopuillaan.6 kommenttia:

Marle kirjoitti...

Iki-ihana räsymatto! Tuota voisin pitää mallina seuraaviin "räsymattosukkiini"

nätti rätti itse kirjoitti...

nii-in!

Kankuritar kirjoitti...

Kyllä perinteiset räsymatot ovat todella kauniita ja kestäviä, ekotuotteita parhaimmillaan. Odotan kuvia matoistasi.

kosotäti kirjoitti...

Upea matto juuri sellainen aito mummonmatto :)

Anne kirjoitti...

Räsymatot on "oikeita" mattoja :) Itselläkin mielessä kahden maton louskuttaminen mielessä. Harmaata, fuksiaa ja jotain muuta :)

Anne kirjoitti...

...ja oikein kahdessa mielessä :)